20 January 2010

Air New Water Singapura

Abu Ahmad Didat »

Assalamualaikum wrt wbh:

Merujuk kepada masalah di atas saya harap pihak Al Ahkam dapat memberi jawapan yang lengkap demi mengelakkan kekeliruan yang berlaku berikutan beberapa fatwa yang dikeluarkan.

Pertama: fatwa dari Mufti Singapura yang menfatwakan air itu suci

Kedua: fatwa dari mufti Perak yang menfatwakan air itu tetap najis (Utusan Malaysia 18.8.2002, Ahad)

Kemungkinan pihak Al Ahkam boleh mendapatkan penjelasan dari pihak yang berautoriti untuk dipaparkan kepada umum


***********************************
thtl »

Jawab:

1. Ini isu yg tidak urgent dan tidak perlu difikirkan buat masa ini sehingga ia menjadi realiti dan air itu betul-betul akan di gunakan di Republik Singapura ekoran kegagalan rundingan air dengan Malaysia.

2. Ia masalah Singapore, jika mereka dalam dharurat dan Muftinya telah memfatwakan suci, maka sudah tentu fatwa itu terpakai untuk rakyat Islam Singapura. Apa yg kita Ahkam dan Mufti Perak ingin jelaskan lagi.

3. Jika air Newater ini akan digunapakai di Malaysia kerana semua air kita sudah tercemar, barulah kita akan mengkaji fatwa Mufti Perak itu. Buat masa ini Ahkam tetap berpegang dengan kaedah asal terhadap kesucian air: kekal dengan baunya, rasa dan warnanya dan kita tambahkan lagi jika kajian mendapati ia suci dengan bantuan teknologi seperti sulingan, distillation dan reverse-osmosis yg terbukti mampu mengembalikan ketulinan dan kemutlakan air dalam bentuk asalnya.

Setakat ini, kita biarkan keadaan ini kerana mengambil nasihat Umar alKhattab ra, "jika ia benar-benar terjadi, kembalilah semula kepada kami dan kami akan menjelaskan hukumnya." Allahu a'alam.

0 comments:

Post a Comment