16 March 2009

Tak Mandi Wajib Sejak Baligh

aikido

Salam

waktu saya baligh saya mandi wajib lepastu bile mimpi dan keluar saya tak mandi wajib sebab pd waktu tu saya ingatkan mandi wajib ni skali seumur hidup. Dah lama lah saya tak mandi sampai lepas setahun waktu hari perkahwinan sepupu saya.Aper hukumnyer puasa saya dgn solat saya kene ganti ker.

terima kahis banyak2. Mr. Green

**********
albaruhiyy
Panel Feqh

بسم الله
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد

Apa yang saya fahami ialah anda jahil tentang hukum mandi wajib.

Menurut sebahagian besar ulama anda tidak wajib menggantikan semua solat yang telah anda lakukan. Ini kerana anda dimaafkan disebabkan ada uzur jahil.

Cuma anda wajib mandi dan mengulangi solat ketika mana mula2-mula anda mengetahui hukum tersebut.

Ini berdasarkan hadis Abi Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. telah memasuki masjid. Lantas datang seorang lelaki lalu memberi salam kepada Nabi s.a.w. Kemudian Nabi menjawab dan berkata : “Kembalilah dan sembahyanglah kerana sesungguhnya kamu tidak sembahyang”. Lalu ia terus kembali dan sembahyang semula sebagaimana ia sembahyang, lalu datang semula kepada Nabi dan memberi salam. Nabi menjawab dan berkata : ‘Kembalilah dan sembahyanglah kerana sesungguhnya kamu masih belum sembahyang’ (3 kali). Lalu dia berkata : ‘Dan demi Tuhan yang mengutuskan kamu dengan kebenaran, aku tidak boleh melakukan yang terbaik dari ini, maka ajarkan daku. Kemudian Nabi bersabda : ‘Apabila anda bangun untuk solat, maka bertakbirlah kemudian bacalah apa yang mudah bersama kamu dari al-Qur’an. Kemudian rukuklah sehingga kamu tenang dalam keadaan rukuk, kemudian angkatlah kepada sehingga kamu berdiri betul (iktidal). Kemudian kamu sujudlah sehingga kamu tenang (tomakninah) dalam keadaan duduk. Lakukanlah demikian dalam semua solat kamu’. (HR al-Bukhari 724, Muslim 367).

Dalam hadis ini, Nabi s.a.w tidak memerintahkannya agar menqada’kan solat yang telah lalu, namun Nabi hanya menyuruhnya qada’ solat ketika itu.

Sesetengah ulama berpandangan anda wajib qada’ kerana jahil dalam bab ini bukan satu keuzuran. Sebabnya ialah kita berada di negara yang mudah untuk mendapat ilmu. Ketika ini punca jahil adalah kerana anda cuai dalam menuntut ilmu.

Maka, untuk lebih berhati-hati, anda boleh menggantikan semua solat anda dahulu. Oleh itu anda perlu menganggarkan jumlah solat yang lepas. Sekiranya terlalu banyak, mudah-mudahan anda tidak berdosa dan hendaklah banyak beristigfar, bertaubat dan banyakkan solat sunat. Firman Allah Taala (alHaj 78)
وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ
Maksudnya : “Dan Allah tidak menjadikan keatas kamu kesusahan dalam agama”.

Manakala, bab puasa pula, anda tidak perlu qada’ sebab puasa orang yang berjunub adalah sah.

Wallahualam

0 comments:

Post a Comment