04 January 2009

Mandi Wajib Khusus Untuk Wanita

Salam
Terdapat hadis nabi berkenaan mandi wajib untuk wanita; berbunyi:

Disampaikan oleh Ummu Salamah r.a. yg bermaksud:
Bahawa seorang wanita bertanya kpd Rasullulah SAW : Jalinan rambutku amat ketat, haruskah rambutku dihuraikan apabila aku hendak mandi junub ?
Jawab Rasulullah : "Cukuplah engkau tuangkan ke atasnya air sebanyak 3 kali, kemudian disirami air ke seluruh tubuhmu. Dengan demikian beerti engkau telah suci"
( HR: Ahmad, Muslim dan Tarmizi)

Soalannya; apakah huraian maksud hadis ini ?
Adakah memadai perempuan hanya mencerus air 3 kali di rambutnya sudah mencukupi ?
Adakah khusus untuk yg berambut panjang sahaja ?
-------

wa'alaikumussalam

Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan Hanania dengan kadar kemampuan yang ada, Insyaallah.

Anggota mandi adalah keseluruhan badan. Menurut bekas Mufti Besar Arab Saudi Syeikh Ibn Utsaimin rh:

يجب إيصال الماء في الغسل من الجنابة إلى ما تحت الشعر ولو كان كثيفا

"adalah wajib menyampaikan Air didalam mandi dari Janabah sehingga kebawah rambut walaupun ianya tebal" [Sharh Buloogh al-Maraam].

Akan tetapi, berdasarkan hadith Ummu Salamah ra., terdapat kelonggaran kepada wanita yang mempunyai kesukaran dengannya. Syeikh Abdul Aziz bin Baaz rh.(bekas Mufti Besar Saudi sebelum Ibn Utsaimin) berkata :-

فعليه يرشد النساء اللاتي يتحرجن من غسل رءوسهن في الجنابة بأنه يكفيهن أن يحثين على رءوسهن ثلاث حثيات من الماء حتى يعمه الماء من غير حاجة إلى نقض ولا تغيير شيء من الزي الذي يشق عليهن تغييره ، مع بيان ما لهن عند الله من الأجر العظيم والعاقبة الحميدة والحياة الطيبة الكريمة الدائمة في دار الكرامة إذا صبرن على أحكام الشريعة وتمسكن بها

"Berdasarkan ini (hadith Ummu Salamah ra.), wanita yang mendapat sukar untuk membasuh kepada apabila melakukan mandi dari Janabah hendak diberitahu kepada mereka bahawa adalah mencukupi untuk mereka menyiram kepala mereka 3 kali agar air tersebut sampai kepada keseluruhan rambut, tanpa mereka membuka ikatan atau menukar style rambut yang agak sukar diubah. Mereka juga hendaklah diberitahu bahawa ganjaran yang besar mereka akan terima dari Allah swt dan balasan yang baik dan kehidupan yang baik yang akan mereka nikmati di Syurga jika mereka bersabar terhadap hukum-hukum syariah dan berpegang dengannya" [Majmu' Fatawa wa Maqalat Li Al-Syiekh Ibn Baaz, 6/237].

Bagi mereka yang tidak menghadapi kesukaran, pastikan air sampai di bawah rambut (kulit kepala). 3 kali siraman sudah mencukupi jika air meliputi keseluruhan rambut & kepala, jika tidak, tambahkan sahaja jumlah siraman dan terus menyiram kepada keseluruhan anggota badan. WA.

wassalam

0 comments:

Post a Comment