15 January 2009

Datang Haid Selepas Jumak

Assalammualaikum uztaz..

bagaimana cara untuk kite mandi wajib sekiranya kite sudah melakukan sex dan selepas itu kite didatangi haid??
2.adakah kite perlu mandi wajib cukup sekali dengan 2 niat atau mandi wajib untuk junub dalam keadaan hiad dan kemudian tunggu selepas habiz haid baru la mndi wajib untuk haid??

****************
بسم الله
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد

Wanita yang berjunub disebabkan jimak, kemudian datang haidh sebelum mandi janabah, adakah wajib mandi junub dahulu ataupun boleh menangguhkan mandi hingga habis haidh?

Terdapat dua pendapat dinukilkan daripada salaf:

1) Wajib mandi junub terlebih dahulu, kemudian selepas habis haidh hendaklah mandi kali kedua. Dinukilkan daripada: Atho', Hasan, Nakhaie, Hakam, Hammad, dan lain-lain.

2) Tidak wajib mandi janabah dahulu, sehingga habis haidh barulah mandi wajib untuk janabah dan haidh serentak. Dinukilkan daripada: Qatadah.

Pendapat yang lebih kuat di sisi sesetengah ulama muhaqqiqin ialah pendapat kedua (wajib mandi sekali sahaja iaitu selepas habis haidh). Kerana mandi wajib ketika haidh tidak memberi apa-apa faedah.

Wallahu A'lam.

Rujukan:

- Majmuk Imam Nawawi 2/150
- Mughni Imam Ibn Qudamah 1/210
- Jami' Ahkam An-Nisaa 1/123

1 comments:

shidah said...

kebiasaannya haid selama 5-6hari.namun pada satu ketika haid saya hanya 2 hari.kemudian tiada lagi darah haid keluar selama 12jam.dalam tempoh itu telah mandi junud dan berjimak dengan suami.namun kira-kita 5minit selepas berjimak darah haid keluar dengan banyak.apakah hukumnye dan kesan kepada kesihatan.

Post a Comment