24 December 2008

Kencing Berdiri

1. apakah hukum kencing berdiri dan apakah pandangan ustaz jika kita mengatakan boleh bila nak buka seluar tu susah dan tandas pulak kotor..harap ustaz jelaskan


<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
Jawab:

Ada dua hadis yg nampak saling bercanggah:

HR Muslim (#273/Kitab Taharah) dari Hudzaifah ra, beliau menyaksikan Nabi saw buang air kecil di kawasan pembuangan sampah sebuah kabilah sambil berdiri."

HR Termidzi (# 12/Kitab Taharah) dari Aisyah ra, sesiapa yg menceritakan bahawa Nabi saw buang air kecil secara berdiri, maka janganlah kalian mempercayainya. Tidak pernah beliau buang air kecil melainkan secara duduk."

Maka hadis Muslim diutamakan dari Hadis Termidzi kerana hadis Muslim adalah hadis mustbit (menetapkan hukum) sedangkan hadis Aisyah adalah hadis manfi (menafikan).

Walaupun begitu, adabul Islam tetap menetapkan adab buang air kecil yang paling baik ialah secara duduk, misalnya Imam syaraf anNawawi, sambil duduk itu lebih disukai tapi dibolehkan juga sambil berdiri. Adab2 ini disimpulkan dari hadis2 tambahan dan athar khulafa' arrasyidin yg lebih menyokong bahawa adab yg lebih disukai Islam ialah sambil duduk kecuali kesulitan yg anda sebutkan diatas, maka boleh saja sambil berdiri. WaLlahu a'alam

0 comments:

Post a Comment