26 December 2008

Darah Dari Tembuni Koyak Semasa Hamil

Assalamualaikum,

Saya terbaca satu soalan dalam sebuah buku soal jawab agama tentang masalah darah yang keluar daripada kemaluan wanita yang sedang hamil. Soalan dan jawapannya adalah seperti berikut:

Soalan:
Pada kebiasaannya perempuan yang mengandung tidak turun darah, tetapi turun juga darah dan mengikut pemeriksaan doktor, darah itu bukan dari rahimnya, tetapi dari tembuni yang terkoyak sedikit atau bocor, apakah jenis darah yang keluar itu?

Jawapan:
Menurut pendapat As-Syafi'eyah bahawa darah itu adalah darah haid menurut syarat dan kaedah haid.

Soalan saya:
Apakah pandangan ahli panel al-ahkam tentang jawapan di atas? Adakah pandangan doktor tidak perlu diambil kira untuk menyelesaikan masalah ini?

wassalam

_________________
Salam

Hmmm….nilaa akibat bergantung hanya kepada kitab2 fiqh lama. Terima kasih kerana menaruh kepercayaan kepada kami utk menyemak kembali jawapan tersebut. Faktor ini juga punca kejumudan dalam ilmu Islam. Dr Yusuf al-Qaradhawi dalam Al-Fatwa bayn al-Indibat wa al-Tasayyub berkata di antara kegelinciran mereka yg berfatwa adalah:

1) tidak dapat memahami realiti hidup sebenar
2) bersikap jumud pada fatwa2 lama tanpa mengambil kira perubahan kondisi dan keadaan semasa.

Pada masa tiadanya kemahiran perubatan, mungkin boleh kita katakan haid berdasarkan konsep mengelakkan diri dari perkara yg syubhat. Tapi kini dgn adanya kemahiran tersebut, dan melaluinya dapatlah kita mengetahui punca2 tertentu sesuatu penyakit. Secara logiknya begini. Ada seorang lelaki yg pergi berperang. Dari segi zahirnya, apabila dia mati, org ramai akan mengatakan dia syahid. Ttp bila dibuat bedah siasat, didapati dia mati bukan kerana peperangan tersebut, ttp kerana racun yg diminumnya utk membunuh diri. Adakah setelah dilakukan bedah siasat tersebut, kita akan tetap mengatakan dianya mati syahid. (sekadar contoh walaupn takde org buat bedah siasat kat mayat askar perang)

Utk menjawab persoalan sdr kita kembali kpd definisi haid itu.

Haid bermaksud darah yang keluar dari kemaluan wanita sewaktu sihat bukan disebabkan kerana melahirkan atau luka. Maka berdasarkan pemeriksaan doktor, tidaklah boleh dikatakan ianya darah haid. WA

Wassalam

fikih sunnah
Sheikh Sayyid Sabiq
_______________
Salam

Dari sains, darah haid itu adalah ovum yang tidak disenyawakan melekat pada dinding rahim lalu gugur ia sebagai darah. Setiap bulan, wanita secara umumnya akan mengalami process ovulasi. Sehinggalah berlaku persenyawaan sperma dan ovum.

Jadi apabila perempuan hamil, ovarinya tidak menghasilkan ovum ataupun process ovulasi terhenti. So, darah yang keluar itu bukan darah haid tetapi disebabkan perkara lain spt penyakit dsb (istihadhah).

Wassalam
_________________
Wassalam
Tahqeeqan
Jawapan dua Ustaz kami adalah memadai.
Dalam urusan Fiqh Kedoktoran (Tibbiyah), maka keputusan doktor yg amanah dan ahli adalah dapat membantu Fiqh harian kita.

0 comments:

Post a Comment